Informatie Zaalhockey

Algemeen

Voor Senioren en Junioren (die zich opgegeven hebben voor de zaal) is er in de periode december-februari zaalhockey.

Het trainingsschema voor de zaal is tm december bekend gemaakt. De trainingen zullen dit jaar plaats vinden in diverse sporthallen in Alkmaar en de gemeente Bergen. 

 

In de zaal zijn (binnen) gymschoenen, een zaalstick, handschoentje en een uiteraard een bitje verplicht! Meer informatie hieronder.


Kijken/Support: Vanaf de tribune, niet in de zaal!

 

Binnen het zaalhockey is Liesbeth Berkhout aangesteld als coördinator zaalhockey en de wedstrijdsecretaris-zaal.

 

Mocht u vragen of opmerking hebben, dan kunt u die stellen op onderstaande mailadres: [email protected]

 

Aanvullende informatie is hieronder te vinden:

  1. Informatie Scheidsrechters/Coaches
  2. Informatie Keepersmateriaal
  3. Informatie voor Iedereen
  4. Grootste wijzigingen seizoen 23/24 in de zaal
  5. Speciale informatie voor O10 Zaal


1. Informatie scheidsrechters/coaches
Voor de scheidsrechters en coaches is het van belang om de "checklist fluiten in de zaal" en "spelreglement zaalhockey" door te nemen. Zaalhockey kent namelijk andere regels en gebruiken. Verder zijn er filmpjes beschikbaar van de KNHB met uitleg hieronder.

 

Elk team moet 1 eigen scheidsrechter leveren bij de wedstrijd. Dit zijn dus twee wedstrijden per speeldag.

 

·         Handige checklist fluiten in de zaal

·         Op/Afbouw Thuiswedstrijden zaal

·         Spelreglement zaalhockey 23/24

·         Video met uitleg over belangrijkste wijzigingen zaalhockey 23/24

·         Filmpjes KNHB met uitleg

 

2. Informatie keepersmateriaal

Het is in de zaal verplicht om te keepen met zaalbandjes, om de vloer te beschermen van de scherpe rand van de gespen. Het is niet toegestaan om de gespen af te plakken. Het vervangen van de riempjes is een vervelend werkje dat je niet moet doen als je al in de zaal staat. Op de coachavond zijn riempjes en hoezen voor in de zaal uitgedeeld.

 

Belangrijk: zorg dat je weet welk soort riempje je nodig hebt (zie bijlage). Er zijn drie soorten klompen in omloop. Oranje heeft geen riempjes nodig, blauw is riempje B en rood is riempje A.



 

·         Uitleg zaalriempjes 1

·         Uitleg zaalriempjes 2


Zaalhoezen voor legguards worden verstrekt door de club.

·         Uitleg zaalhoezen


Na het zaalseizoen gaarne de riempjes, zaalhoezen en zaalballen weer inleveren bij de materiaalcommissaris. Hierover volgt begin tweede seizoenshelft een bericht.

 

3. Informatie voor iedereen

Teams, wedstrijds-  en trainingsschema

De KNHB publiceert het wedstrijdschema en poule-indeling zo snel mogelijk. AMHC heeft het trainingsschema in de HC Alkmaar-app en op de website gezet. Elk team traint zes keer, afhankelijk van de speeldagen.


Belangrijk is om e.e.a. na te lezen over zaaltaken die er voor het team/ouders zijn. Zoals bijvoorbeeld op- en afbouw van het veld en de zaaldienst (wedstrijdtafel). Het is aan de teams/coach/manager zelf om deze taken te verdelen als van toepassing. Als je "thuis” speelt, heb je dus zaaldienst voor drie wedstrijden waar je team vaak de eerste en de laatste wedstrijd speelt. 


De zaalhockeyteams staan op dit moment zichtbaar in de HC Alkmaar-app. Als de coaches en/of manager niet goed in het systeem staat kunt u dit melden via [email protected].

Vragen met betrekking tot de wedstrijden kunt u mailen naar [email protected].

 

4. Wijzigingen zaalhockey seizoen 23/24

Let op! Er zijn 3 belangrijke wijzigingen, waarvan de eerste echt een belangrijke verandering is:

1. Verplicht gebruiken van de beschermde pass bij opsluiting in de hoek 
In de zaal kennen we de term "trapping” als opsluiten in de hoek. Een speler in balbezit mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de balk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waar de bal door kan worden gespeeld. Aanvallers die verdedigers opsluiten zonder opening krijgen een vrije push tegen of een strafcorner als dit in de cirkel gebeurt. Scheidsrechters dienen de spelers verbaal te helpen door te benadrukken dat ze voldoende ruimte moeten laten. 


Nieuw dit seizoen is dat de opening ook daadwerkelijk moet worden gebruikt: De eerste pass die wordt gegeven door deze opening is een beschermde pass. Dat betekent dat de tegenstander deze pass/bal niet mag onderscheppen. Na de eerste pass vervolgt het spel zich in vrij spel. 
Belangrijk is dat de scheidsrechter de situatie begeleid en aangeeft waar de ruimte is. Bijvoorbeeld: "zijbalk is vrij” of "achterlijn is vrij”. Echter, na twee keer coachen moet de speler ook handelen naar de aanwijzingen. Gebeurt dit niet, dan begaat de speler een overtreding. Schijnruimte creëren doordat tegenstanders de opening telkens open en dicht doen (spoorboom-effect) is niet toegestaan.
 
Samenvattend: 
- Spelers die een tegenstander opsluiten begaan een overtreding (vrije push/ strafcorner) 
- Spelers die de gegeven ruimte niet benutten begaan ook een overtreding (vrije push/ strafcorner) 


2. Als de spelhervatting op de andere helft wordt genomen en de verdediger op de eigen helft geen afstand houdt, is het net als op het veld een strafcorner. 

De wijziging op het veld wordt doorgetrokken naar de zaal. Wanneer een vrije push wordt toegekend vlak over de middenlijn en een verdediger, die zich op de eigen helft bevindt, staat niet op 3 meter afstand en grijpt in nadat de vrije push is genomen, dan betekent dit dat de scheidsrechter een strafcorner toekent. Er zal geen directe persoonlijke straf worden opgelegd (zoals vorig seizoen het geval was). Bij herhaling is dit wel mogelijk.

3. Strafcorner management

Net als buiten hebben beide partijen beperkte tijd om klaar te gaan staan voor de strafcorner, maar in de zaal wordt 30 seconden gehanteerd.
De strafcorner wordt vrijgegeven door een fluitsignaal. Een team waarvan iemand niet klaarstaat krijgt maximaal 1 waarschuwing, daarna mag een speler een persoonlijke straf verwachten.
Als er direct een nieuwe strafcorner volgt gaat iedereen zo snel mogelijk klaarstaan en is overleg aan de kop cirkel niet toegestaan


5. Speciale aanwijzingen voor O10 in de zaal

Zaalhockey voor onze jongste jeugd wijkt iets af. Zoals bijvoorbeeld de strafcorner die ook in de zaal is vervangen door een shoot-out. Hier de specifieke handleidingen vanuit de KNHB voor de zaal:

- Zaalhockey O10 voor begeleiders

- Zaalhockey O10 Regels


Met vriendelijke groet,

Zaalcommissie AMHC
[email protected]