Van de voorzitter - april 2020

1-4 Nieuws

Het zal de meesten niet ontgaan zijn; de richtlijnen en maatregelen, die al eerder gecommuniceerd zijn door de overheid en het RIVM, zijn verlengd tot en met 28 april. Dit betekent dat er in ieder geval tot en met 28 april niet getraind zal worden en geen wedstrijden zullen worden gespeeld. Ook zal het complex in ieder geval tot die tijd gesloten blijven. Dus bij deze een herhaald verzoek aan iedereen om de velden niet te betreden.

Als snel na het bekend worden van dit nieuws, communiceerde de KNHB dat een 3-tal scenario’s worden uitgewerkt. Hierbij is het duidelijk, dat er nog steeds goede hoop is dat er nog gespeeld gaat worden dit seizoen.
Ook duidelijk is het, dat de Hockeybond heel graag er nog iets moois van wil maken dit seizoen, in welke vorm dan ook. Dit in tegenstelling tot de KNVB, die het besluit heeft genomen om de competities van het amateurvoetbal niet te hervatten.

Ik gebruik sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter voornamelijk om mijn peil van verwondering een beetje op niveau te houden. Let wel, verwondering is iets heel anders dan bewondering. Volg Trump op Twitter en je hebt geen cabaretier meer nodig.

Naast Trump zijn er meer die ik volg en de meesten zijn geen bekende Nederlanders, - Britten, of – Amerikanen. Ze hebben wel allemaal iets gemeen met elkaar: ze zijn allen enorm blij met zichzelf, hebben een ego waar niet overheen te springen valt en zijn heilig overtuigd van hun eigen gelijk. Hoewel een amateur psycholoog nu waarschijnlijk heel hard "projectie!” zal roepen, blijf ik mij elke keer verwonderen, wat hen toch drijft om mensen lastig te vallen met hun enorme zelfbenoemde grootsheid.

Het zal niet verbazen, dat het nu juist déze mensen zijn, die deze periode het hoogste woord hebben. Alles wordt geduid, over alles hebben ze een mening en ze weten alles. En dat terwijl wij eigenlijk maar één ding zeker weten, namelijk dat we heel weinig weten. Dat is wat deze bizarre tijd, waar wij in zitten, ook zo lastig maakt.

"Fog of war” is een kreet die gebruikt wordt binnen de krijgsmacht. Ik realiseer mij dat ik terughoudend moet zijn met het gebruiken van vergelijkingen, die te maken hebben met oorlogsvoering. Maar het komt er op neer, dat in moeilijke, ondoorzichtige crisissituaties, er cruciale beslissingen genomen moeten worden op basis van heel weinig informatie. Het liefst willen we alles van tevoren weten, willen we alle omstandigheden zorgvuldig afwegen, om vervolgens een beslissing te nemen, maar in een "fog of war” is dat onmogelijk.

Wat is beter, een goede beslissing op het verkeerde moment of een verkeerde beslissing op het goede moment? Ik weet het niet. Wat ik wel weet: blijf rustig en zorg dat je je zaken zo goed als mogelijk voor elkaar hebt. En daar is het bestuur nu druk mee bezig.

Heeft de KNVB de goede beslissing genomen door nu al het amateurvoetbal te schrappen? Ik weet het niet. Heeft de KNHB de goede beslissing genomen door te wachten en enkele scenario’s uit te werken? Dat weet ik ook niet.
Wij gaan als club in ieder geval er wel voor zorgen, dat wij er weer staan als er weer gehockeyd kan worden en alles weer terug bij het normale is. Wat dat normale dan ook moge zijn.

Nog even over de verwondering. Kijk op hockey.nl naar de reacties op de beslissing van de KNHB om nog te wachten. Ken je lache..

Pas goed op jezelf en op je naasten.

Ian Spoelstra
Voorzitter AMHC

 
1-4-2020 Van de voorzitter