AMHC 3 VP DSC_0797 crop VP.jpg AMHC 4 VP breed 2 IMG_8686.jpg AMHC 5 VP breed tribune 2 IMG_8659.jpg AMHC 6 VP breed tribune IMG_8658.jpg DSCF6632 VP breed.JPG IMG_9791 VP breed.jpg IMG_9792 VP BREED TEKST.jpg M8E-1 DSC_0087 VP 2.jpg P5144831 VP breed.jpg
Senioren

Jeugd


Column van de voorzitter - maart 2019
24-3  | 

Vergaderen, vergaderen….

Elke eerste maandag van de maand, meestal om een uur of 8, is er een bestuursvergadering. Over het algemeen vindt dit plaats op het clubhuis en tijdens deze vergadering worden normaal gesproken al lopende zaken besproken.
Uiteraard hebben we het over hockey, onze core-business immers, maar ook over de financiën, de velden, het clubhuis, sponsoren, contacten met de gemeente. Al deze onderwerpen passeren de revue en de uitdaging is om voor een uur of 11 huiswaarts te keren. Het onvermogen van de (in ieder geval huidige) voorzitter om ook maar enige vorm van vergaderdiscipline te handhaven, gooit vaak roet in het eten.

Tijdens deze bestuursvergadering regeert de waan van de dag nogal; de horizon is vrij kort. Bijna altijd hebben we het over zaken die in het hier en nu spelen, vaak praten we over het lopend seizoen, iets minder over komend seizoen, en nog minder over de komende 5 jaar. Simpelweg omdat er veel besproken moet worden in de relatief beperkte tijd die we hebben op zo’n avond.

Echter, van een bestuur mag ook verwacht worden dat er een middellange- en lange termijn visie wordt ontwikkeld over waar wij denken dat we als AMHC Alkmaar naar toe moeten. Wie willen we zijn? Waar willen we naar toe? Wat willen we uitstralen en hoe willen wij overkomen? En wat hebben we daar dan voor nodig? Vragen die het verdienen om meer aandacht te krijgen dan de relatief beperkte tijd die beschikbaar is tijdens een reguliere bestuursvergadering. Daarom is het zo goed dat het bestuur al enige jaren een beleidsdag organiseert zodat in alle rust en met voldoende tijd hier antwoorden en – nog belangrijker – acties op geformuleerd kunnen worden.

Zondag 10 februari was het zover. Het was ongelofelijk vies weer, de striemende regen spatte horizontaal tegen de ramen uiteen en wij hadden ons verschanst in een badhotel in Bergen aan Zee. Bergen aan Zee op een smerige winterdag… ondanks fabelachtig uitzicht op strand en zee, hadden wij niet heel veel afleiding… Zoals gezegd en plechtig aan onszelf beloofd, dwongen we onszelf om uit de waan van de dag te blijven en aandacht te besteden aan de missie, visie en strategie van de club.

Hockeyhuis

Eén van de onderwerpen, die uitgebreid besproken zijn, betreft het kloppend hart van de club. Laat ik dit voor het gemak het hockeyhuis noemen. Ik bedoel hiermee wat in de meest directe zin te maken heeft met hockey, denk hierbij aan teamindelingen, selecties, coaches, trainers, opleidingen, trainingsdata, tophockey, breedtehockey etc. Met gepaste trots kan ik melden, dat wat er tijdens de beleidsdag van 10 februari is besproken en besloten, vorige week definitief geformaliseerd is.

Dit seizoen verzet Duco Bakker al bergen werk om iedereen aan het hockeyen en aan het trainen te krijgen. Het bestuur is heel blij dat wij 3 regelrechte clubdieren, te weten Alexander Peulen, Mistral Barsingerhorn en Michiel Baars, bereid hebben gevonden, deels vanaf nu, deels per aankomend seizoen samen, met Duco het hockeyhuis verder vorm te geven en in te richten.

Mistral, Alexander en Michiel zullen vanaf heden samen met Duco onderdeel uit maken van het technisch hart van de club. Zij zullen zich niet alleen beperken tot het reilen en zeilen van de selectieteams, maar tot alles wat er voor nodig is om te kunnen hockeyen. Met andere woorden: als we het over prestatiehockey hebben, betekent dit ook dat we het voor onze breedtehockey-teams zo goed mogelijk geregeld moeten hebben. Wat mij betreft gaat dit hand in hand! Juist daarom zal Mistral zich ook gaan bezighouden met de teamindelingen van de breedtehockeyteams en zal zij de rol, die Hans Willem Steensma jarenlang met verve heeft vervuld, gaan overnemen. Met deze 4 toppers heb ik het volste vertrouwen dat er over de gehele lijn – zowel in de prestatie- als in de breedtelijn – stappen voorwaarts gezet kunnen worden. Uiteindelijk is het doel om het zowel voor Dames 1 en Heren 1 als Meisjes A4 en Jongens C3 zo goed mogelijk geregeld te hebben.

Tijdens onze gesprekken over inrichting van de organisatie gebruiken wij graag de metafoor van "aantal meters van het veld”. Hiermee bedoelen wij dat we onze echte hockeydieren heel graag op het veld of in ieder geval zo dicht mogelijk aan het veld hebben staan om hun kennis over te dragen. Onze hockeydieren pur sang moeten in staat worden gesteld om zoveel als mogelijk hun hockeykennis in te zetten en over te dragen.  Hoe meer meters van een veld – dus hoe langer en hoe meer achter een laptop administratief aan de slag – hoe minder zij in hun kracht staan. Daarom gaan wij op zoek naar mensen die hen administratief kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld de grote hoeveelheid e-mails die binnen komt te behandelen en om te zorgen dat wij kunnen garanderen, dat elke mail die binnen komt binnen een redelijke termijn afgehandeld wordt. Wil je ons hierbij helpen, laat het mij dan weten! 

Communicatie

Een beleidsdag is niet compleet als er geen flip-over gebruikt wordt. Met secretaris Denise Schuiten als enthousiaste spelleider, werden alle brainwaves en ideeën ( goed of net iets minder goed) aan het papier toevertrouwd. Het was heel interessant om te zien dat op de flip-over goed viel te zien dat bijna alle thema’s die werden besproken direct of indirect vielen te herleiden naar dat ene grote thema: communicatie.

Ik zelf ben een aanhanger van "extreme ownership”. Van bijna alles wat er gebeurt in je directe omgeving kun je eigenaarschap nemen. Dus als wij dringend op zoek zijn naar vrijwilligers om onze mooie club draaiende te houden en het blijkt dat dit best lastig is, communiceren wij als club en bestuur dan wel op de juiste manier, zodat het enthousiasme om te helpen toeneemt? Smoelt de website nog? Reageren wij snel genoeg op e-mails? Weten mensen wel wat er voor nodig is om de club draaiende te houden? Realiseert men zich voldoende dat Ruud elke zaterdag voor dag en dauw naast zijn mandje staat om de club ook te laten ontwaken? De vragen stellen is ze bijna beantwoorden….

Daar gaan we mee aan de slag, te beginnen met de website. Deze gaat binnen nu en enkele weken lekker opgefrist worden. De website is echter de eerste schil, alle andere facetten die met communicatie te maken hebben worden tegen het licht gehouden en verbeterd. En je voelt hem al aankomen…..daar hebben we hulp bij nodig.

Zondagmorgen half 11, ik zit in mijn hockeykleren achter de laptop. Veteranen A tegen Xenios om 12.00 en nog steeds heb ik wedstrijdkriebels op de zondag. Zij het wat minder dan toen het niveau nog wat voorstelde heel wat volle manen geleden.

Tot snel op de velden! 

Ian Spoelstra
Voorzitter

[email protected]

Delen
 
 

 
 
terug naar vorige scherm